ZARDUSHTIYLIK DININING KELIB CHIQISHI - Alisher Xurramov (ZAMONAVIY TA’LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqola insoniyat tarixidagi eng qadimiy dinlardan biri bo‘lgan Zardushtiylikning rivoji, ta’limotlari va jamiyatga ta’sirini tahlil qiladi. Maqolada Zardushtiylikning paydo bo‘lishi, uning asosiy e’tiqodlari, yaxshilik va yomonlik o‘rtasidagi kurash tushunchasi, ruhoniylarning jamiyatdagi o‘rni va Avesto kitobining mazmuni batafsil yoritiladi. Shuningdek, Zardushtiylikning keyingi dinlarga, jumladan, yahudiylik, xristianlik va islom ta’limotlariga ko‘rsatgan ta’siri tahlil qilinadi. Maqola Xorazm va Eron hududlarida zardushtiylikning shakllanishi haqida ilmiy farazlarni ham ko‘rib chiqadi. Zardushtiylikning etika va axloqiy tamoyillari, jumladan, ezgu fikr, ezgu so‘z, ezgu amal g‘oyalari ham muhokama qilinib, uning tarixiy va zamonaviy ahamiyati baholanadi.