OROL DENGIZI MUAMMOSI KELTIRIB CHIQARGAN IQTISODIY INQIROZLAR - Sayitqulov Abdusalimjon Shoirjonovich Jahon iqtisodiyoti va diplomatiya universiteti 3-kurs talabasi Ilmiy rahbar: Turayeva Suriya, Xalqaro iqtisodiyot kafedrasi dotsenti (ZAMONAVIY TA’LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada Orol dengizining qurishi Orolboʻyi mintaqasining iqtisodiy, ijtimoiy va ekologik koʻrsatkichlariga taʼsiri koʻrib chiqiladi. Orol dengizining Osiyo davlatlari va O‘zbekistonga iqtisodiy ta’siri, iqlim o‘zgarishi, baliqchilik, qishloq xo‘jaligi, kemasozlik va boshqa kasblarda mehnat qilayotgan aholining ishsizlik darajasi o‘rganildi. Ekologik inqirozning Orol dengizi va Orolbo‘yining hozirgi holatiga oqibatlari aniqlandi. Kalit so’zlar: Orol dengizi fojiasi, Amudaryo, Sirdaryo, baliqchilik, chorvachilik, dehqonchilik, migratsiya, iqlimiy o’zgarishlar, suv sathi, tuz bo’ronlari, kemalar qabristoni, Yevroosiyo, Orol fojiasi, Birlashgan millatlar tashkiloti, Mo’ynoq va Aralsk hududlari, texnologik muammolar