IQLIM STRESSINING DIQQAT VA PSIXIK REAKTIVLIKKA INTEGRATIV TA’SIRI - M.U.Babajanov; I. Amongaldiyeva (ZAMONAVIY TA’LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada global iqlim o‘zgarishining psixologik oqibatlari, ayniqsa, diqqat faoliyatiga ta’siri qisqacha tahlil qilinadi. Issiq harorat, ekologik beqarorlik va tashqi stress omillari diqqatni pasaytiradi, tajovuzkorlik va depressiv holatlarni kuchaytiradi. Yoshlar va zaif guruhlar bu o‘zgarishlarga nisbatan sezuvchan bo‘lib, ularning diqqat davomiyligi va konsentratsiyasi izdan chiqadi. Tadqiqot biopsixososial va ekopsixologik nazariyalar asosida olib borilgan. Diqqatni tiklash va ruhiy holatni barqarorlashtirish uchun mindfulness, tabiiy muhit bilan muloqot va kognitiv mashqlar samarali vosita sifatida ko‘rsatiladi.