TUPROQLARNING SHO‘RLANGANLIK DARAJASI, SIZOT SUVLARINING CHUQURLIGI VA ULARNING MINERALLASHGANLIK DARAJASINI O‘SIMLIK QOPLAMIGA KO‘RA ANIQLASH - Axatov Samandar Anvar o’g’li (ZAMONAVIY TA’LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2025)
Mazkur tadqiqot tuproqlarning sho‘rlanish darajasi, sizot suvlari chuqurligi va ularning minerallashganlik darajasini bioindikator o‘simliklar asosida baholash usullarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tuproq sho‘rlanishining o‘simlik qoplami tarkibiga ta’siri va sho‘rga chidamli hamda chidamsiz o‘simliklarning taqsimlanishi o‘rganiladi. Ushbu usul melioratsiya tadbirlarini rejalashtirish, sug‘oriladigan hududlarda ekologik monitoringni samarali tashkil etish va hosildorlikni oshirish uchun muhim ahamiyatga ega.