ТИББИЙ СУҒУРТА ТИЗИМИДА МОЛИЯВИЙ БАРҚАРОРЛИКНИ ТАЪМИНЛАШНИНГ ИЛМИЙ-НАЗАРИЙ МОДЕЛЛАРИ ВА ХОРИЖИЙ ТАЖРИБА (ГЕРМАНИЯ, КОРЕЯ, ТУРКИЯ, ФРАНЦИЯ МИСОЛИДА) - Джаббаров Жамшид Суюнович (ZAMONAVIY TA’LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2025)
Мақолада тиббий суғурта тизимида молиявий барқарорликни таъминлашнинг илмий-назарий асослари ва ривожланган давлатлар тажрибаси таҳлил қилинган. Германия, Жанубий Корея, Туркия ва Франция каби мамлакатлар мисолида тиббий суғурта жамғармаларини барқарор молиялаштириш механизмлари, суғурта бадаллари тузилиши, давлат иштирок даражаси ва рискни бошқариш усуллари илмий жиҳатдан ўрганилган. Тадқиқотда ҳар бир моделнинг молиявий афзалликлари ва камчиликлари аниқланиб, уларни таққослама таҳлил қилиш орқали миллий суғурта тизимини такомиллаштириш йўналишлари белгилаб берилган. Муаллиф томонидан мажбурий тиббий суғурта тизими учун “гибрид молиявий модель” концепцияси таклиф этилган бўлиб, унда Германия моделининг диверсификация усули, Корея моделининг рақамли мониторинги, Туркия моделининг давлат-хусусий шериклик амалиёти ва Франция моделининг солидарлик тизими уйғунлаштирилган. Мақолада шундай хулосага келиндики, тиббий суғурта тизимида молиявий барқарорликка эришиш учун даромад манбаларини диверсификация қилиш, давлат кафолатларини бозор механизмлари билан уйғунлаштириш ва инвестиция сиёсатини ривожлантириш зарур. Бу ечимлар Янги Ўзбекистонда соғлиқни сақлаш тизимининг молиявий мустақиллиги ва узлуксизлигини таъминлашга хизмат қилади.