IKKINCHI JAHON URUSHIDA O‘ZBEKISTONLIKLARNING KO‘RSATGAN JASORATI - Mamadaliyeva Shoxista Xudoyberdiyevna (ZAMONAVIY TA’LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur tezisda ikkinchi jahon urushi yillarida O‘zbekistonliklarning front va front ortidagi jasorati, ularning harbiy, mehnat va ma’naviy qahramonligi tarixiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Urush yillarida o‘zbekistonliklarning g‘alabaga qo‘shgan hissasi, O‘zbekiston hududida tashkil etilgan harbiy qismlar, evakuatsiya qilingan zavod va fabrikalar faoliyati, ayollar va yoshlarning mehnat frontidagi fidoiyligi haqida ma’lumotlar keltiriladi. Shuningdek, o‘zbekistonlik qahramonlar — Sobir Rahimov, Zulfiya, Tursunoy Akromova, Abduhalim Ismoilov kabi shaxslarning faoliyati misolida xalqning mardlik va vatanparvarlik ruhi yoritiladi.