ESHITISHDA NUQSONI BOʻLGAN BOLALAR MAKTABIDA ONA TILI OʻQITISH TIZIMINING TAVSIFI - Raxmonaliyeva Madina Arabjon qizi (ZAMONAVIY TA’LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2025)
Eshitishda nuqsoni bo‘lgan bolalar – o‘quv jarayonida maxsus pedagogik yondashuvni talab qiladigan o‘quvchilar kategoriyasidan biri bo‘lib, ularning psixofiziologik rivojlanishida eshitish funksiyasining cheklanganligi muhim rol o‘ynaydi. Eshitish qobiliyatining pasayishi yoki to‘liq yo‘qligi nutqning shakllanishi, so‘z boyligi, grammatik konstruktsiyalarni o‘zlashtirish, og‘zaki muloqot va yozma nutq ko‘nikmalariga bevosita ta’sir qiladi. Shu sababli bunday bolalar uchun ona tili fanini o‘qitish jarayoni o‘ziga xos tamoyillar, metodik yondashuvlar va maxsus didaktik vositalarga tayanadi. Mazkur tezisda eshitishida nuqsoni mavjud bo‘lgan bolalarga mo‘ljallangan maxsus maktablarda ona tili o‘qitish tizimining mazmuni, metodlari, bosqichlari hamda pedagogik jarayonning o‘ziga xos xususiyatlari keng va ilmiy nuqtai nazardan yoritiladi