KALSIY FOSFATNING BIOLOGIK XUSUSIYATLARI. SUYAK O’RNINI BOSUVCHI MODDALAR. EKSPERIMENTAL DALILLAR - Abdiravidov Temurbek Abdumannonovich Toshkent farmatsevtika instituti Farmatsiya fakulteti farmatsiya yo’nalishi 2-kurs talabasi,; Muhamedova Busora Ibragimovna (ZAMONAVIY TA’LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2024)
Abstrakt Suyak nuqsonlarini standart davolash - bu otologik suyak yordamida biologik rekonstruksiya - bu terapevtik yondashuv bo’lib, u cheklangan miqdor kabi cheklovlardan aziyat chekadi. Yig’ish uchun mavjud bo’lgan suyak va qo’shimcha aralashuv zarurati, keyinchalik donor joyida asoratlar paydo bo’lishi mumkin. Shu sababli, sintetik suyak o’rnini bosuvchi vositalar, payvandlash materiali sifatida otolog suyakdan foydalanishni kamaytirish yoki hatto almashtirish uchun ishlab chiqilgan. Ushbu tuzilgan sharh kalsiy fosfatlari va biologik faol ko’zoynaklar (BGs), ikkala o’rnatilgan suyak o’rnini bosuvchi materiallar CaP/BG kompozitlarida birlashganda yaxshilangan xususiyatlarni ko’rsatadimi degan savolga qaratilgan. Shuning uchun u umumiy biologik xususiyatlarni va ayniqsa, CaP/BG kompozit suyak o’rnini bosuvchi materiallarning osteogen xususiyatlarini shakllanishini kuchaytiradi. Yaxshiroq tushunish uchun eng so’nggi eksperimental ma’lumotlarni umumlashtiradi. Natijada, BGlar CaPlarga qo’shilganda in-vitroda prekursor hujayra populyatsiyalarining osteogenik farqlanishi uchun foydali bo’ladi. Bundan tashqari, BG mavjudligi CaP/BG kompozitlarini in-vivo suyakka integratsiyalashuvini qo’llab-quvvatlaydi va muayyan sharoitlarda suyak. Suyak nuqsonlarini ko’paytirish nafaqat ortopedik jarrohlikda, balki zamonaviy tibbiyotning umumiy kontekstida ham klinik jihatdan eng muhim protseduralarga tegishlidir. Har yili suyak transplantatsiyasi Qo’shma Shtatlarda qon quyishdan keyin ikkinchi eng ko’p bajariladigan to’qimalar transplantatsiyasi hisoblanadi [1]. Suyak nuqsonlarini tuzatishning hozirgi oltin standarti asosan yonbosh suyagidan olinadigan autolog suyak payvandi bo’lib qolmoqda [2]. Suyakning bu biologik rekonstruksiyasi suyak to’qimasini muhandislik deb ta’riflanadi [3]. Shu bilan birga, nuqsonlarni davolash va autolog to’qimalardan foydalangan holda suyak to’qimasini muhandislik qilish nafaqat mavjud suyak moddasi bilan cheklanib qolmaydi, balki jarrohlik joyidagi asoratlarni keltirib chiqarishi mumkin bo’lgan ikkinchi aralashuvni ham talab qiladi [4,5]. Shu sababli, otolog suyak iligidan payvandlash materiali sifatida foydalanishni cheklashi yoki hatto o’rnini bosishi mumkin bo’lgan sintetik suyak o’rnini bosuvchi moddalarni ishlab chiqish, baholash va ishlab chiqarish eksperimental va klinik ortopedik tadqiqotlarning diqqat markazida.