ARXITEKTURA TA’LIM YO‘NALISHIDAGI TALABALARGA EKOLOGIK TARBIYANI SHAKLLANTIRISH - M.Siddiqova T.Ergashev , O‘.Jo‘rayeva (ZAMONAVIY TA’LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2026)
Mazkur maqolada arxitektura ta’lim yo‘nalishida tahsil olayotgan talabalarda ekologik tarbiyani shakllantirishning pedagogik va ilmiy asoslari yoritilgan. Zamonaviy urbanizatsiya jarayonlari va qurilish faoliyatining kengayishi ekologik muammolarni kuchaytirayotganligi sababli bo‘lajak arxitektorlarning ekologik bilim va ko‘nikmalarga ega bo‘lishi dolzarb ahamiyat kasb etadi. Maqolada ekologik tarbiyaning mazmuni, uni ta’lim jarayoniga integratsiya qilish usullari hamda ekologik mas’uliyatni shakllantirish omillari tahlil qilingan. Shuningdek, arxitektura loyihalarida ekologik yondashuv, energiya tejamkor texnologiyalar va yashil qurilish tamoyillarining o‘rni yoritilgan. Tadqiqot natijalari ekologik tarbiya arxitektura ta’limining ajralmas qismi ekanligini ko‘rsatadi. Ushbu yo‘nalish Arxitektura va Ekologiya integratsiyasiga asoslanadi.