FAOLIYAT XAVFSIZLIGINI TA’MINLASH PRINSIP, USUL VA VOSITALARI - Pardayeva Nargiza Nurali qizi (ZAMONAVIY TA’LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA. Ushbu maqolada xavfsizlikni ta’minlashning umumiy nazariy asoslari, uning prinsiplari, usullari hamda vositalarining evristik va metodologik ahamiyati yoritilgan. Xavfsizlik nazariyasida prinsiplar, metodlar va vositalar o‘zaro uzviy bog‘liq tizim sifatida ko‘rib chiqilib, ularning ishlab chiqarish jarayonlaridagi amaliy qo‘llanilishi tahlil qilingan. Shuningdek, xavfsizlik prinsiplarining tasnifi — taxminiy, texnikaviy, tashkiliy va boshqaruv prinsiplari bo‘yicha guruhlarga ajratilishi asoslab berilgan. Tadqiqotda sistemalik, destruksiya, xavflarni bartaraf etish, kamaytirish, operatorni almashtirish hamda informatsion prinsiplarning mohiyati va ularning amaliy misollari keltirilgan. Natijada xavfsizlikni ta’minlashning ilmiy asoslangan yondashuvi ishlab chiqarish samaradorligi va inson omilini himoya qilishda muhim ahamiyatga ega ekani ko‘rsatib berilgan.