INSONNI ELEKTR TOKIDAN SHIKASTLANISHINING ASOSIY OMILLARI - Abdiraxmonov Jo‘rabek Sodik o‘g‘li (ZAMONAVIY TA’LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA. Mazkur maqolada elektr toki ta’sirida inson organizmida yuzaga keladigan elektr shok holati, elektr jarohatlarining fiziologik xususiyatlari hamda insonni elektr tokidan shikastlanishiga ta’sir etuvchi asosiy omillar tahlil qilingan. Tadqiqotda elektr toki kuchi, chastotasi, tokning inson tanasidan o‘tish yo‘li va davomiyligining inson salomatligiga ta’siri ilmiy jihatdan yoritilgan. Shuningdek, elektr qurilmalaridan foydalanishda uchraydigan asosiy xavf omillari, izolyatsiyalangan neytralli uch fazali tarmoqlarning xavflilik darajasi hamda inson tanasidan o‘tuvchi tok qiymatini aniqlovchi formulalar keltirilgan. Elektr xavfsizligini ta’minlashda texnik va tashkiliy himoya choralarining ahamiyati asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari elektr tokidan himoyalanish va ishlab chiqarish xavfsizligini oshirishda muhim ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.