SPEKTROSKOPIYANING FIZIK ASOSLARI VA UNING KIMYO HAMDA LABORATOR TIBBIYOTDAGI O‘RNI - Bahodirjonov Asadbek Azizbek o‘g‘li (ZAMONAVIY TA’LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tezisda spektroskopiyaning fizik asoslari, asosiy turlari va uning kimyo hamda laborator tibbiyotdagi nazariy va amaliy ahamiyati yoritilgan. Atom va molekula spektrlari, kvant mexanikasi asoslari, absorbtsiya, emissiya va Raman tarqalishi kabi jarayonlar tahlil qilingan. Ishda UV-Vis, infraqizil (IK), yadro-magnit-rezonans (YaMR), mass-spektrometriya va fluoresentsiya spektroskopiyalarining kimyo laboratoriyalarida moddalarni aniqlash, toza tutish va laborator tibbiyotda qon, siydik, to‘qima tahlillarida qo‘llanilishi ko‘rib chiqildi.