TIL VA KOGNITIV JARAYONLARNING KOMMUNIKATIV VA PEDAGOGIK JARAYONLARDAGI ROLI - Davronov Javoxir Zoxid o’g’li; Hojiyev Shaxrun (ZAMONAVIY TA’LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada til va kognitiv jarayonlarning kommunikativ hamda pedagogik jarayonlardagi o‘rni va ahamiyati ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Til inson tafakkurining asosiy vositasi sifatida axborot almashinuvi, bilimlarni uzatish va ijtimoiy muloqotni ta’minlashdagi funksiyalari bilan yoritiladi. Shuningdek, kognitiv jarayonlar — idrok, xotira, diqqat va tafakkur — o‘quv jarayonida bilimlarni o‘zlashtirish, tushunish va qo‘llash mexanizmlarini shakllantirishi ko‘rsatib beriladi. Maqolada kommunikativ kompetensiya va pedagogik faoliyat samaradorligi o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik ham tahlil qilinadi. Til va kognitiv jarayonlarning integratsiyasi ta’lim sifatini oshirish, o‘quvchilarning mustaqil fikrlashini rivojlantirish hamda samarali muloqotni ta’minlashda muhim omil ekani asoslanadi.