ZAMONAVIY INGLIZ TILIDA LEKSIK BIRLIKLAR MA’NOSINING O‘ZGARISH JARAYONLARI - Toshmanova Sevinch Shodiyor qizi; Abdujalilova Sevinch Ikromjon qizi; Umarqulova Gulshoda Ibrohim qizi (ZAMONAVIY TA’LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy ingliz tilida leksik birliklar ma’nosining o‘zgarish jarayonlari lingvistik nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqotda semantik o‘zgarishlarning asosiy turlari, jumladan ma’no kengayishi, torayishi, metafora va metonimiya asosidagi ko‘chishlar hamda so‘z ma’nosining ijobiylashuvi va salbiylashuvi jarayonlari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ingliz tilida yangi ma’nolarning shakllanishi va mavjud leksik birliklarning yangi kontekstlarda qo‘llanishi misollar orqali yoritiladi. Maqolada zamonaviy jamiyatdagi texnologik taraqqiyot, globalizatsiya va raqamli kommunikatsiya vositalarining til rivojiga ta’siri alohida ta’kidlanadi. Ayniqsa, internet va ijtimoiy tarmoqlar orqali yuzaga kelayotgan yangi semantik hodisalar, so‘zlarning ko‘p ma’nolilik xususiyatining kuchayishi va yangi leksik birliklarning paydo bo‘lishi ilmiy asosda tahlil etiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, ingliz tilidagi leksik o‘zgarishlar doimiy va tizimli jarayon bo‘lib, ular tilning dinamik rivojlanishini ta’minlaydi hamda zamonaviy kommunikativ ehtiyojlarni qondirishga xizmat qiladi.