QATTIQ JISMLAR FIZIKASI VA BIOMATERIALLAR YARATISHDAGI AHAMIYATI - Ergasheva Hulkar Jasur qizi; Ubaydullayeva Vazira Pachchaxonovna (ZAMONAVIY TA’LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tezisda qattiq jismlar fizikasining biomateriallar yaratishdagi nazariy va amaliy ahamiyati yoritilgan. Biomateriallarning mexanik, termik, elektr hamda strukturaviy xossalari inson to‘qimalari bilan moslikni ta’minlashda muhim omil ekani asoslangan. Ishda Yung moduli, elastiklik, mustahkamlik, g‘ovaklik, kuchlanishga chidamlilik va sirt xossalarining implantlar, protezlar hamda to‘qima muhandisligi uchun skafoldlar ishlab chiqishdagi o‘rni tahlil qilindi. Kalit so‘zlar: qattiq jismlar fizikasi, biomaterial, Yung moduli, mexanik biomoslik, implant, g‘ovak struktura, osteointegratsiya, nanotexnologiya, regenerativ tibbiyot.