ISMALOQDA PAST VA YUQORI OKSALAT KISLOTASINING MIQDORINI TO’PLASH SHAKLLARINI ANIQLASH - Ilmiy tadqiqotchi Hikmatova Shukrona Ismat qizi 2-kurs talabasi, Ilmiy tadqiqotchi Abdiravidov Temurbek Abdimannonovich 2-kurs talabasi, Abzalova Zumrad Jo’rayevna Organik sintez kafedrasi assistenti (ZAMONAVIY TA’LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2024)
Abstrakt Ma’lumot: Oksalat kislotasi inson ratsionida keng tarqalgan antinutrient bo’lib, ismaloqda ko’p miqdorda mavjud. Biroq, ismaloq sabzavot ishlab chiqaruvchilar tomonidan ozuqaviy tarkibi va iqtisodiy qiymati tufayli yuqori baholanadi. Uning asosiy maqsadlaridan biri ismaloqni ko’paytirish dasturlari oksalat to’planishini sozlash orqali ismaloqning ozuqaviy qiymatini yaxshilashdan iborat. Oksalat kislotasining biosintetik naqshlari va uning turli shakllari bu jarayonni yaxshiroq tushunish uchun muhimdir. Biz oksalatlarning to’planishi va kontsentratsiyasining uchta biosintetik modelini topdik. Ulardan ikkitasi maksimal turga, biri esa minimal turga tegishli. Shuningdek, biz o’rganilgan genotiplardagi ushbu birikmalarning o’zgarishini umumiy modeli ishlab chiqildik