TURLI XIL SHAKILGA EGA BO’LGAN O’TKAZGICHLARDAN ELEKTR TOKI O’TGANDA ULARNING ATROFIDA HOSIL BO’LADIGAN MAGNIT MAYDONINI NAZARIY YO’L BILAN XISOBLASH - Abduraxmonov Asliddin Murtozayevich Fizika kafedrasi, assistenti Boltayeva Surayyo Maqsad qizi (ZAMONAVIY TA’LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2024)
Ushbu maqolada turli xil shakilga ega bo’lgan o’tkazgichlar jumladan To‘g‘ri tokli o‘tkazgichning magnit maydoni. Aylanma tokning magnit maydoni va Solenoidning magnit maydoni Bio-Savar-Laplas qonuni yordamida nazariy yo’l bilan xisoblandi. Kalit so’zlar: Tok elementi, Bio-Saavar-Laplas qonuni, m0 -magnit doimiylik, m-nisbiy magnit singdirvchanlik, r -radius-vektor, Parma qoidasi. To‘g‘ri tokli o‘tkazgichning magnit maydoni, Aylanma tokning magnit maydoni,Solenoidning magnit maydoni.