USMON AZIM SHE’RIYATIDA OKKAZIONALIZMLARNING QO‘LLANILISHI VA ULARNING MA’NOVIY-USLUBIY XUSUSIYATLARI - U.Egamov GulDu “O ‘zbek tilshunosligi” kafedrasi o ‘qituvchisi (ZAMONAVIY TA’LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2024)
“Badiiy ijodda shoir va yozuvchilar doimo yangi so’z yasashga intilib keladilar. Bu qonuniyatdir. Chunki so’zning tasviriy imkoniyatidan mumkin qadar keng foydalanishga intilish, kutilmagan, g’ayriodatiy, yangi obrazlar yaratish ehtiyoji, ifodani yangicha tarzda berish zarurati ijodkorlarni ana shunday yo’l tutishga undaydi.”[1] Ana shu ehtiyojdan kelib chiqib, adiblar va yozuvchilarning dunyoqarashiga xos bo’lgan, faqat ularning asarlarida uchraydigan, umumxalq tilida ommalashib ketmagan yasalmalar, favqulotda o’zgacha qo’llashlar- okkazionalizmlar vujudga keladi. [1] Йўлдошев М. Бадиий матн ва лингвопоэтик таҳлил асослари.-Т.:Фан, 2007 Б.31