O‘ZBEK TILIDAGI YO‘NALMA HARAKAT FE’LLARINING SEMANTIK XUSUSIYATLARI - Nashirova Dilnoza Burievna (ZAMONAVIY TA’LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2024)
Sistem tilshunoslikning an’anaviy lingvistikadan farqi shundaki, “sistem tilshunoslik tilga tizim sifatida yondashadi, tizim qonuniyatlari asosida til, uning birliklari va hodisalarini talqin etadi. Nutq faoliyati mahsulida umumiylik va xususiylikni, mohiyat va hodisani, imkoniyat va voqelikni farqlaydi. Klassik leksikologiya an’anaviy tilshunoslikning boshqa tarmoqlari kabi tilning eng kichik ma’no tashuvchi bo‘lagi so‘z semalarini tahlil qilishda uning ma’no tarkibi va ko‘lamiga ahamiyat qaratadi. Leksema tarkibidagi konseptual, kontekstual va funksional semalarni aniqlaydi. Sistem leksikologiya esa so‘z ma’nosiga munosabat prizmasi orqali yondashishni taklif etadi.