MONETAR SIYOSATNING SAVDO BALANSIGA TA’SIRINI TAHLILI - Davletov Sirojiddin Narimanovich (ZAMONAVIY TA’LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2024)
Mazkur tezisda O‘zbekistonda so‘nggi yillarda monetar va fiskal siyosat ikki - butunlay qarama-qarshi yo‘nalish bo‘ylab harakatlanmoqda. Xususan, Markaziy bank tomonidan yuqori inflyatsiyani jilovlash maqsadida yuritilayotgan nisbatan qattiq monetar siyosatga qarama-qarshi ravishda hukumat yalpi talabni rag‘batlantirish maqsadida rag‘batlantiruvchi fiskal siyosat yuritmoqda. Quyida ana shu ikki yo‘nalishda olib borilayotgan siyosatlarning tashqi savdoga va tashqi savdo defitsitiga ta’sirini baholash hamda takomillashtirish yuzasida taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan. Kalit so‘zlar: Monetar siyosat, byudjet tashkilotlari, byudjet xarajatlari, asosiy vositalar, Davlat iqtisodiyoti, g‘aznachilik, daromadlar prognoz ko‘rsatkichlari.