O`RTA OSIYO DASHT ZONASIDA TARQALGAN TUPROQLAR - Mamasaidova Zilola (ZAMONAVIY TA’LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2024)
Mazkur maqolada O`rta Osiyo hududida tarqalgan tuproqlar va dasht zonasida tarqalgan tuproqlar , ularning xususiyatlari haqida ma`lumotlar keltirilgan. O`rta Osiyo tuproqlari tasnifi mintaqaning turli geografik hududlarida mavjud bo‘lgan tabiiy sharoitlar, iqlim va o‘simliklar asosida amalga oshiriladi. Orta Osiyo, asosan, quruq iqlimi bilan ajralib turadi, shuning uchun bu yerda tuproq turlari ham o‘ziga xosdir. Quyida Orta Osiyodagi asosiy tuproq turlarining tasnifi keltirilgan: