TURIZMNING RIVOJLANISHIDA BUYUK IPAK YO‘LINING AHAMIYATI - Shukurova Ra’no Kaxorovna; Ismoilov Umar; Odilov Ilyosbek (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2025)
Buyuk ipak yo‘li qadimgi dunyoning savdo, madaniyat va sivilizatsiyalarni birlashtirgan eng muhim transport va kommunikatsiya tarmog‘idir. Ushbu maqola Buyuk ipak yo‘lining turizmni rivojlantirishdagi o‘rni va ahamiyatini ilmiy nuqtayi nazardan o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda tarixiy yo‘nalishlar, savdo-sotiq, madaniy almashinuvlar hamda qadimiy shaharlar tarmog‘ining bugungi turizm industriyasiga ta’siri tahlil qilingan. Maqolada Buyuk ipak yo‘li geografiyasidagi Samarqand, Buxoro, Xiva kabi tarixiy shaharlarda joylashgan madaniy va me’moriy yodgorliklarning xalqaro turizm markazlariga aylanishi xususida ilmiy asoslangan fikrlar keltirilgan. Shuningdek, hozirgi zamon turizm sanoatini rivojlantirish uchun Buyuk ipak yo‘lining tarixiy va madaniy merosini saqlash va qayta tiklash bo‘yicha amalga oshirilayotgan xalqaro dasturlar, investitsiyalar va hukumat siyosati ko‘rib chiqilgan. Xulosa qismida, Buyuk ipak yo‘li orqali ekologik, tarixiy va madaniy turizmni rivojlantirish istiqbollari va ushbu yo‘nalishda amalga oshirilishi lozim bo‘lgan strategiyalar tavsiya qilingan. Maqola turizm sohasidagi mutaxassislar, tadqiqotchilar va talabalar uchun qimmatli nazariy va amaliy manba bo‘lib xizmat qiladi.