JAHON TILSHUNOSLIGIDA AKSIOLOGIK BIRLIKLAR TADQIQI - Islomova Zahro Shuhrat qizi,,; N.E.Yuldosheva, (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqola aksiologiya – qadriyatlar falsafasining inson va jamiyatdagi ma’naviy, axloqiy, madaniy ahamiyatga ega hodisalarni o‘rganishdagi o‘rni va rivojlanishini tahlil qiladi. XIX-XX asr faylasuflari tomonidan rivojlantirilgan aksiologiya, Platonning “g‘oyalar dunyosi” nazariyasiga asoslanib, qadriyatlarning reallikdan mustaqil mavjudligini ko‘rsatadi. Vindelband, Rikkert, Sheler va Gartman kabi faylasuflar qadriyatlarning ilmiy tahlilini taqdim etgan.