FUQAROLIGI BO‘LMAGAN SHAXSLARNING XALQARO XUSUSIY HUQUQDAGI ROLI - Dilmurodova Malika Bekmurod qizi (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada fuqarolik tushunchasi va uning yuridik ahamiyati, shuningdek, fuqaroligi bo‘lmagan shaxslarning huquqiy maqomi, ular duch kelayotgan qiyinchiliklar va bu muammolarni hal qilish uchun ko‘rilayotgan chora-tadbirlar tahlil qilinadi. Maqolada, fuqaroligi bo‘lmagan shaxslar bilan bog‘liq bo‘lgan masalalar, jumladan, ta’lim, sog‘liqni saqlash, va mehnat huquqlari kabi sohalardagi cheklovlar va ularning xalqaro va milliy huquq tizimidagi maqomi o‘rganiladi. Xususan, O‘zbekiston Respublikasida fuqaroligi bo‘lmagan shaxslarga berilayotgan imkoniyatlar va yuridik huquqlar, shuningdek, xalqaro konvensiyalar asosida apadritlar (fuqarosiz shaxslar)ning huquqlari ko‘rib chiqiladi. Maqolada, fuqarosizlikning davlatlararo muammolari, ularni hal qilish uchun amalga oshirilgan xalqaro qonunchilik choralari va mavjud amaliyotchiliklar haqida batafsil ma'lumot beriladi.