CHET EL YURIDIK SHAXSLARINING XALQARO XUSUSIYATLARI (GAGA KONVENSIYASI) - Dilmurodova Malika Bekmurod qizi, (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada yuridik shaxslarning xalqaro miqyosdagi huquqiy maqomi, ayniqsa, chet elda tashkil etilgan kompaniya va tashkilotlarning boshqa davlatlar tomonidan tan olinishi muammosi yoritilgan. Asosiy e’tibor 1956-yil 1-iyun kuni Gaa shahrida imzolangan “Chet el yuridik shaxslarining huquqiy maqomini tan olish to‘g‘risidagi Konvensiya”ga qaratilgan. Konvensiyada yuridik shaxs qayerda ro‘yxatdan o‘tgan bo‘lsa, u yerning qonunchiligiga asoslangan “inkorporatsiya” tamoyili asos qilib olingan. Garchi Konvensiya kuchga kirmagan bo‘lsa-da, uning tamoyillari xalqaro huquq amaliyotida qo‘llanmoqda. Maqolada turli davlatlarning (Germaniya, Angliya, Kanada, Braziliya, Hindiston, Singapur va boshqalar) bu boradagi yondashuvlari tahlil qilingan. Shuningdek, xalqaro iqtisodiy hamkorlik, xorijiy investitsiyalarni jalb qilish va transmilliy kompaniyalar faoliyatini huquqiy jihatdan muvofiqlashtirishda Konvensiyaning dolzarbligi ta’kidlangan.