TROMBOTSITLAR TUZULISHI VAZIFALARI VAFIZIOLOGIK AHAMIYATI - talabasi Davlatova Laylo Jo’rabek qizi O’qituvchisi: Bekmirzayev Eshquvat Roʻziboyevich (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada trombotsitlarning gistologik tuzilishi, ularning organizmdagi funksional vazifalari va fiziologik ahamiyati yoritilgan. Trombotsitlar yadroga ega bo‘lmagan, suyak ko‘migida joylashgan megakaryotsitlarning sitoplazmasidan ajralib chiqadigan kichik hujayraviy tuzilmalar hisoblanadi. Maqolada ularning mikroskopik tuzilishi, sitoplazmatik organellalari, granulalari va membranalaridagi retseptor tizimlari haqida ma’lumotlar keltirilgan. Shuningdek, trombotsitlarning gemostaz jarayonidagi roli, ularning agregatsiyasi va qon ivish tizimida ishtiroki gistologik nuqtai nazardan tahlil qilingan. Mazkur ish gistologiya fanini o‘rganayotgan talabalar uchun nazariy va amaliy bilimlarni mustahkamlashga xizmat qiladi.