IKKI VA UNDAN ORTIQ LISONIY BIRLIKLAR BIRIKISHIDA SHAKL VA MAZMUN BIRLIGINING QIYOSIY TAHLILI - Muallif: Xakimov Dilshodbek Yuldashovich Alisher Navoiy nomidagi o‘zbek tili va adabiyoti unversiteti O‘zbek tilshunosligi kafedrasi o‘qituvchisi (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2025)
Maqolada o‘zbek tilidagi ikki va undan ortiq lisoniy birliklar — so‘z birikmasi, tasviriy vosita, frazeologik birlik, qo‘shma so‘z hamda arab va fors izofalari shakl va mazmun jihatidan tahlil qilinadi. Mazkur birliklar qurilish jihatidan o‘xshashlik kasb etsa-da, semantik va stilistik xususiyatlariga ko‘ra farqlanadi. Ayniqsa, izofiy birikmalar tilimizda tarixiy va madaniy kontekstda mustaqil birlik sifatida shakllanib, o‘ziga xos fonetik va morfologik ko‘rinishlarga ega. Maqola bu birliklarning sintaktik xususiyatlarini aniqlash hamda til birligi va nutq birligi sifatida ularning o‘rnini belgilashga qaratilgan. Kalit so‘zlar so‘z birikmasi, qo‘shma so‘z, frazeologik birlik, tasviriy ifoda, arab izofasi, fors izofasi, shakl va mazmun, til birligi, nutq birligi, lisoniy birliklar