NUTQ SHAKILLARIDA ADABIY TIL MEYORLARI - Ilmiy raxbar: Sh.O.Mamayoqubova Toshtemirov Xurshidbek Baxtiyor o‘g‘li SamDCHTI 2-bosqich talabasi (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2023)
Hozirgi zamon o'zbek adabiy tilida ta'lim-tarbiya ishlari olib boriladi, ilmiy va badiiy adabiyotlar nashr etiladi, ro'znoma va oynomalar chiqariladi. Radio va televidenie eshittirishlarida ushbu til normalariga amal qilinadi. Yozma nutqda, ya'ni yozganda biz o'zbek tilining imlo qoidalariga, gapirganda esa, adabiy talaffuz normalariga amal qilamiz va hokazo. Uzbek adabiy tili, uning madaniy vositalari umummajburiy norma sifatida o'qitiladi va o'rgatiladi. Adabiy til, uning yozma va og'zaki shakli normalar bu tilda so'zlovchilarning ko'psonli shaxsiy nutqlari va bu nutqlar yig'indisidan iborat bylgan umum norma sifatida namoyon bo'ladi. Kalit so‘zlar:nutq,adabiy,meyor,uslub,ona tili,