“SHUM BOLA” QISSASIDA DAVR VA SHAXS TALQINI: MILLIY XARAKTER MASALASI - Mashhura Bolbek qizi, Qulbuldiyeva (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2025)
Tadqiqot davomida qahramon xarakterining asosiy fazilatlari — sho‘xlik, topqirlik, hazilkashlik va hayotga ijobiy qarash — o‘zbek xalqining mentaliteti va ma’naviy qadriyatlari bilan uzviy aloqada ekanligi aniqlangan. Asarda folklor unsurlari, xalqona til, komik epizodlar va hayotiy dialoglar milliy ruhni mustahkamlovchi vosita sifatida baholangan. Qissadagi voqealar nafaqat XX asr boshidagi ijtimoiy-siyosiy hayot manzarasini yoritadi, balki umuminsoniy qadriyatlarni ham aks ettiradi