ARTERIAL GIPERTENZIYALI BEMORLARDA KORREKSIYA EFFEKTIVLIGINING KOGNITIV BUZILISHLARGA TA’SIRI - Shukrillayeva Kamola Furqat qizi; Gopurova Gulchexra Faruxtdinovna (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu tezisda arterial gipertenziyali bemorlarda kognitiv funksiyalarning buzilishi va ularni korreksiya qilish samaradorligining ahamiyati tahlil qilingan. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, arterial bosimni dori-darmonlar va turmush tarzini o‘zgartirish orqali optimal darajada nazorat qilish bemorlarda xotira, e’tibor va tafakkur jarayonlarining yaxshilanishiga yordam beradi. Shuningdek, gipertenziyani samarali davolash miya qon aylanishini tiklash va neyron faoliyatini qo‘llab-quvvatlash orqali kognitiv buzilishlarning og‘irlik darajasini kamaytiradi.