ARTERIAL GIPERTONIYALI BEMORLARDA KOGNITIV BUZILISHLARNING O‘ZIGA XOSLIGI - Shukrillayeva Kamola Furqat qizi,; Gopurova Gulchexra Faruxtdinovna, (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu tezisda arterial gipertoniya kasalligi bilan og‘rigan bemorlarda uchraydigan kognitiv buzilishlarning klinik ko‘rinishlari, ularning patogenetik mexanizmlari va davolash jarayonidagi o‘ziga xos jihatlar tahlil qilinadi. Gipertoniya uzoq muddat davom etganda miya qon aylanishining surunkali yetishmovchiligiga olib kelib, xotira, diqqat, nutq va ijodiy faoliyatning pasayishiga sabab bo‘ladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, arterial gipertoniya nafaqat yurak-qon tomir tizimi, balki markaziy asab tizimining faoliyatiga ham sezilarli darajada ta’sir ko‘rsatadi.