BODIRINGNING SOXTA UN-SHUDRING KASALLIKLARI - Musurmonov Xasan Sherqul o’g’li Axnazarova Sevinch Shavkat qizi (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2025)
Bodiringning soxta un-shudring kasalligi (Peronospora cubensis) ochiq va yopiq maydonlarda yetishtiriladigan bodringlarning asosiy qo‘ziqorin kasalliklaridan biri hisoblanadi. Kasallik barglarda sariq-yashil dog‘larning paydo bo‘lishi va ularning quruqshiga olib kelishi bilan namoyon bo‘ladi. Nam va salqin sharoitlar patogen rivojlanishi uchun qulay bo‘lib, o‘simlik hosildorligini sezilarli darajada kamaytiradi. Ushbu tezisda kasallikning etiologiyasi, tarqalish mexanizmi, alomatlari, zarar yetkazish darajasi va samarali kurash choralari ko‘rib chiqiladi. Kasallikni oldini olish uchun agrotexnik tadbirlar, chidamli navlardan foydalanish va fungitsidlar bilan ishlov berish muhim ahamiyat kasb etadi.