XORIJIY TILNI O‘QITISHDA YOZMA SHAKLDAGI NAZORATNING CEFR TALABLARIGA MUVOFIQLIGI - Sodiqova Gulsevar Sherali qizi (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada xorijiy tilni o‘qitish jarayonida yozma shakldagi nazorat turlari va ularning Yevropa tillari uchun umumiy kompetensiyalar doirasi — CEFR (Common European Framework of Reference for Languages) talablariga muvofiqligi tahlil qilingan. CEFR mezonlari asosida til bilimlarini baholashda yozma nazorat vositalarining ahamiyati, shakllari va samaradorligi ko‘rib chiqilgan. Muallif yozma topshiriqlar orqali o‘quvchilarning leksik-grammatik bilimlari, kommunikativ kompetensiyasi va ijodiy fikrlash qobiliyatini aniqlash usullarini yoritadi. Maqolada, shuningdek, B1 va B2 darajalari uchun mos yozma topshiriqlarni tuzish va baholash mezonlari amaliy misollar asosida keltirilgan.