SHOIR LIRIKASIDA SHARQ MUMTOZ SHE’RIY AN’ANALARINING BADIIY SINTEZI VA ESTETIK UYG‘UNLIGI - Sattarova Sevara Olimovna (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Shoir lirikasida Sharq mumtoz she’riy an’analarining badiiy sintezi va estetik uyg‘unligi o‘ziga xos adabiy jarayon sifatida namoyon bo‘ladi. Ushbu maqolada Sharq mumtoz adabiyotining falsafiy, ma’naviy va estetik tamoyillari zamonaviy lirika bilan qanday uyg‘unlashgani ilmiy tahlil qilinadi. Ayniqsa, ramziy obrazlar tizimi, majoz va tashbehlarning badiiy funksiyasi, shuningdek, mumtoz poetika unsurlarining yangi poetik shakllarda qayta talqin qilinishi tadqiq etiladi. Natijada, shoir lirikasida an’anaviy Sharq estetikasi va zamonaviy poetik tafakkurning uyg‘unligi badiiy sintez darajasida ifodalanib, milliy adabiyot taraqqiyotida muhim estetik hodisaga aylangani ko‘rsatib o‘tiladi.