C++/OpenCV ASOSIDA PAYVAND METALLARIDA AF, FS VA M/A KOMPONENTLARINI GIBRID KOMPYUTER-KO‘RISH YORDAMIDA AVTOMATLASHTIRILGAN SEGMENTATSIYASI - Samandarov Ilxomjon Rasulovich, Karimov Sardor Yashinovich, (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2025)
Payvandlangan metallarning mikrostrukturaviy tarkibini aniq baholash ularning sinishbardoshlik xususiyatlari va konstruksiyaning umumiy ishonchliligini belgilashda muhim ahamiyatga ega. IIW tomonidan tavsiya etilgan an’anaviy metallografik baholashlar qo‘lda bajariladi, vaqt talab qiladi va operatorning subyektiv fikriga kuchli bog‘liq bo‘lib, natijalarning takrorlanishini pasaytiradi. ImageJ, SIMAGIS va MIPAR kabi tijoriy dasturlar turli qayraktantlarda AF (plastinkasimon ferrit), FS (ikkinchi fazali ferrit) va M/A (martensit–austenit) konstituentlarini ishonchli tarzda ajratishda yetarli aniqlik bermaydi. Ushbu cheklovlarni bartaraf etish maqsadida ushbu tadqiqotda C++17 va OpenCV kutubxonasi asosida payvand metallining fazaviy tarkibini avtomatik tahlil qilishga mo‘ljallangan gibrid kompyuter-ko‘ruvi usuli taklif qilinadi.