BINAR TASVIRLARDAGI YASSI OB’EKTLAR KONTURLARINING METRIK BELGILARINI AJRATIB OLISH USULI - Samandarov Ilxomjon Rasulovich¹, Miratoyev Zoxidjon Mirvaliyevich (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2025)
Maqolada binar tasvirlardagi yassi ob’ektlar konturlaridan metrik belgilarni ajratib olishga doir usul taklif etiladi. Ushbu usul tanib olish tizimlarining barqarorligi va informativligini oshirishga qaratilgan bo‘lib, uch asosiy bosqichni o‘z ichiga oladi: kontur uzunligi va nuqtalar sonini hisoblash, bazaviy 3×3 maskalar asosida lokal metrik belgilarni ajratish hamda konturga tutash ichki piksellarni ham qamrab oluvchi kengaytirilgan belgi to‘plamini shakllantirish. Morfologik filtratsiya, kontur maskalarini qurish va shablonlarni ajratib olish orqali kontur bo‘ylab yo‘nalish o‘zgarishlari lokal tahlil qilinadi. Eksperimental natijalar taklif etilgan algoritmning shovqin va buzilishlarga nisbatan yuqori barqarorligini ko‘rsatadi. Shuningdek, Python dasturlash tilida ishlab chiqilgan dasturiy realizatsiya yordamida natijalar Excel formatida qayd etilib, vizual tahlillar amalga oshirildi. Natijalar texnik ko‘ruv, defektoskopiya, metallurgiya va biotibbiy tasvirlarni qayta ishlashda samarali qo‘llanishi mumkinligini ko‘rsatadi.