NEFT QOLDIQLARI ASOSIDA MODIFIKATSIYALANGAN KORROZIYAGA QARSHI BITUM-KOMPOZIT MATERIALLAR OLISH - Isroilov Y.Y. (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu ishda neft qoldiqlari asosida modifikatsiyalangan korroziyaga qarshi bitum-kompozit materiallar ishlab chiqish texnologiyasi o‘rganildi. Tadqiqotda polimer-modifikatorlar (SBS, APP), mineral to‘ldirgichlar (kaolin, dolomit) va organik inhibitorlar qo‘shilgan holda bitum-kompozit tarkiblar tayyorlandi. Tayyorlangan namunalar fizik-mexanik, reologik va elektrokimyoviy xususiyatlar bo‘yicha sinovdan o‘tkazildi. Natijalar modifikatsiyalangan materiallarning sovuq va issiq sharoitlarda barqarorligi, metall yuzaga yuqori adgeziya, tuzli muhitlarda korroziyaga chidamlilik kabi xususiyatlarini tasdiqladi. Tadqiqot shuni ko‘rsatdiki, mahalliy neft qoldiqlaridan foydalanish iqtisodiy va ekologik jihatdan samarali bo‘lib, qurilish va gidrotexnika inshootlarida qo‘llanishi mumkin.