REKOMBINANT DNK TEXNOLOGIYASI VA UNING ISTIQBOLLARI - Gulchiroy, Mustapoyeva (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2026)
Rekombinant DNK texnologiyasi zamonaviy biotexnologiyaning asosiy yo‘nalishlaridan biri bo‘lib, turli organizmlardan olingan genetik materiallarni sun’iy ravishda birlashtirish, modifikatsiya qilish va tirik hujayralarga kiritish orqali yangi genetik kombinatsiyalar yaratishni o‘z ichiga oladi. Ushbu texnologiya restriksion endonukleazalar, DNK ligazalar, vektorlar (plazmidlar, viruslar) va klonlash metodlari yordamida amalga oshiriladi. Rekombinant DNK molekulalari mezbon hujayralarga kiritilib, u yerda ko‘payadi va kerakli oqsillar yoki biologik mahsulotlar sintezini ta’minlaydi.Mazkur texnologiya tibbiyotda (insulin, interferon, vaksinalar ishlab chiqarish), qishloq xo‘jaligida (genetik modifikatsiyalangan o‘simliklar yaratish), sanoatda (enzimlar va bioyoqilg‘i ishlab chiqarish) keng qo‘llaniladi. Rekombinant DNK texnologiyasi orqali gen terapiyasi usullari ishlab chiqilib, irsiy kasalliklarni davolash imkoniyati paydo bo‘lmoqda.Hozirgi kunda ushbu sohaning istiqbollari sintetik biologiya, gen muhandisligi va personal tibbiyot rivoji bilan bevosita bog‘liq bo‘lib, individual genetik xususiyatlarga asoslangan davolash usullarini yaratish imkonini beradi. Shuningdek, ekologik muammolarni hal qilishda, masalan, bioremediatsiya jarayonlarida, rekombinant mikroorganizmlardan foydalanish istiqbollari yuqori baholanmoqda.Kelajakda rekombinant DNK texnologiyasi insoniyatning oziq-ovqat xavfsizligi, sog‘liqni saqlash va ekologik muammolarini hal etishda muhim ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi, biroq uning qo‘llanilishi bioetika va xavfsizlik masalalarini ham e’tiborga olishni talab etadi.