BINOLARNI LOYIHALASHDA ATROF-MUHITNI TO‘G‘RI TANLASHNING EKOLOGIK AHAMIYATI - M.Siddiqova T.Ergashev , O‘.Jo‘rayeva (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada binolarni loyihalash jarayonida atrof-muhitni to‘g‘ri tanlashning ekologik va amaliy ahamiyati tahlil qilingan. Urbanizatsiya jarayonlarining jadallashuvi natijasida qurilish faoliyati kengayib, ekologik muammolarni kuchaytirmoqda. Shu sababli loyiha bosqichida hududning iqlimiy, geologik va ekologik xususiyatlarini hisobga olish muhim hisoblanadi. Tadqiqotda binolar joylashuvining energiya samaradorligi, tabiiy resurslardan oqilona foydalanish va atrof-muhitga ta’siri o‘rganilgan. Shuningdek, yashil hududlarni saqlash, quyosh va shamol energiyasidan foydalanish hamda ekologik xavflarni kamaytirish yo‘llari tahlil qilingan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, ekologik yondashuv asosida loyihalash barqaror rivojlanishni ta’minlaydi va inson salomatligiga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi. Ushbu maqola Arxitektura va Ekologiya integratsiyasiga asoslangan.