ELEKTR JIHOZLARI VA TARMOQLARIDA YONG‘IN KELIB CHIQISH SABABLARI HAMDA ULARNI BARTARAF ETISH USULLARI - Bo‘ronov Elibek Do‘stiyor o‘g‘li (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada elektr jihozlari va tarmoqlarida yong‘in kelib chiqish sabablari hamda ularni oldini olish va bartaraf etish usullari keng yoritilgan. Elektr energiyasidan sanoat va maishiy sohalarda keng foydalanilishi elektr tarmoqlarining xavfsiz ishlashini ta’minlashni dolzarb masalaga aylantiradi. Shu bilan birga, elektr tizimlarida yuzaga keladigan nosozliklar yong‘in xavfini oshiruvchi asosiy omillar: qisqa tutashuv, ortiqcha yuklanish, izolyatsiyaning eskirishi yoki shikastlanishi, kontaktlarning bo‘shashishi hamda sifatsiz elektr jihozlaridan foydalanish kabi texnik sabablar tahlil qilingan. Ushbu omillar natijasida elektr simlarida qizish, uchqunlanish va yong‘in kelib chiqishi mumkinligi asoslab berilgan. Shuningdek, elektr tarmoqlarida himoya tizimlarining yetarli darajada ishlamasligi ham xavf darajasini oshirishi ta’kidlangan.Bundan tashqari, maqolada yong‘in xavfini kamaytirish uchun zamonaviy avtomatik himoya qurilmalari, to‘g‘ri loyihalash va montaj ishlari, muntazam texnik ko‘rik hamda profilaktik xizmat ko‘rsatishning ahamiyati yoritilgan. Elektr xavfsizligi qoidalariga qat’iy rioya qilish va xodimlarning bilim darajasini oshirish ham muhim omil sifatida ko‘rsatib o‘tilgan.