MADANIYATLARARO MULOQOT JARAYONIDA YUZAGA KELADIGAN KOMMUNIKATIV VA LINGVISTIK TO‘SIQLAR - Majitova Sevinch Abduzoyir qizi; Murodova Durdona Mirzoqul qizi; Namozova Sevinch Otabek qizi (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada madaniyatlararo muloqot jarayonida yuzaga keladigan kommunikativ va lingvistik to‘siqlar tahlil qilinadi. Turli madaniyat vakillari o‘rtasidagi o‘zaro aloqalarda til, madaniy qadriyatlar, stereotiplar va kommunikativ xulq-atvorning farqlari sababli yuzaga keladigan muammolar ochib beriladi. Shuningdek, lingvistik to‘siqlar sifatida til bilish darajasi, leksik va grammatik xatolar, pragmatik nomuvofiqliklar ko‘rib chiqiladi. Kommunikativ to‘siqlar esa nutq strategiyalarining noto‘g‘ri tanlanishi, madaniy kontekstni yetarli darajada tushunmaslik va noverbal vositalardan noto‘g‘ri foydalanish bilan izohlanadi. Maqolada ushbu to‘siqlarni bartaraf etish yo‘llari sifatida madaniyatlararo kompetensiyani rivojlantirish, til o‘rganishda kommunikativ yondashuvni qo‘llash hamda tolerantlikni shakllantirish masalalari yoritiladi. Tadqiqot natijalari xalqaro muloqot samaradorligini oshirishda muhim ahamiyat kasb etadi.