QOVUSHQOQLIK HODISASI VA UNING BIOLOGIK SUYUQLIKLAR, AYNIQSA QON XOSSALARIGA TAʼSIRI - Rahmonaliyeva Zilola Sharifjon qizi; Ubaydullayeva Vazira Pachchaxonovna (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tezisda qovushqoqlik hodisasining fizik mohiyati hamda uning biologik suyuqliklar, ayniqsa qonning fizik va fiziologik xossalariga ta’siri yoritilgan. Qonning qovushqoqligi eritrotsitlar miqdori, plazma tarkibi, harorat, qon tomir diametri va qon oqim tezligiga bog‘liq holda tahlil qilindi. Ishda Nyuton va nonyuton suyuqliklari, qonning reologik xususiyatlari, gemodinamika hamda qovushqoqlikning yurak-qon tomir tizimi faoliyatidagi ahamiyati ko‘rib chiqildi. Shuningdek, qovushqoqlikning patologik holatlar, tromboz, gipertoniya va qon aylanishi buzilishlariga ta’siri yoritildi.