EMG VA MUSHAKLARNING BIOELEKTRIK FAOLLIGI - anvarjon, Ubaydullayeva Vazira; Raupova Feruza (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Elektromiografiya (EMG) mushaklarning bioelektr faolligini o'rganish va baholash uchun muhim diagnostik usul hisoblanadi. Ushbu tadqiqot usuli mushak tolalarining elektr potentsiallarini qayd etish orqali nerv-mushak tizimining holati haqida qimmatli ma'lumot beradi. U turli nevrologik va mushak kasalliklarini, jumladan, miopatiyalar, neyropatiyalar va motor neyron kasalliklarini aniqlashda keng qo'llaniladi. EMG natijalari davolash samaradorligini kuzatish va reabilitatsiya jarayonlarini optimallashtirishda ham muhim rol o'ynaydi. Shunday qilib, EMG zamonaviy tibbiyotda mushak fiziologiyasi va patologiyasini tushunish uchun ajralmas vositadir.