ISSIQLIK ALMASHINUVI JARAYONLARI VA ULARNING TIRIK ORGANIZMDAGI FIZIK MOHIYATI - Saparbayeva Gulsevar; Ubaydullayeva Vazira Pachchaxonovna (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tezisda issiqlik almashinuvi jarayonlari va ularning tirik organizmdagi fizik mohiyati o‘rganilgan. Organizmdagi issiqlikning hosil bo‘lishi, tashqi muhit bilan almashinuvi va termoregulyatsiya mexanizmlari fizik qonunlar asosida tahlil qilindi. Issiqlik o‘tkazuvchanlik, konveksiya, nurlanish va bug‘lanish kabi jarayonlarning organizm faoliyatidagi ahamiyati yoritildi. Tadqiqot natijalari issiqlik almashinuvi tirik organizmlar hayoti uchun muhim ekanligini ko‘rsatadi. Kalit so‘zlar: Issiqlik almashinuvi, termoregulyatsiya, konveksiya, nurlanish, bug‘lanish, organizm, biofizika.