ЎЗБЕКИСТОН РЕСПУБЛИКАСИДА ХАЛҚАРО САВДОДА СОЛИҚҚА ТОРТИШ БИЛАН БОҒЛИҚ ҲОЛАТЛАРНИНГ ЎЗИГА ХОС ЖИҲАТЛАРИ - Саидова Ўғилой Рустамжон қизи (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2024)
Ҳозирги вақтда юқорида таъкидлаб ўтганимиздек, халқаро савдо муносабатларида солиқ назоратини амалга оширилганида солиқдан қочиш билан боғлиқ бўлган бир қанча ҳолатлар тез-тез учраб туради. Яъни импорт операцияларини олсак, уларда солиқдан бўйин товлаш ва бошқа мақсадларда товар, иш, хизматлар нархини пасайтириш ҳолати, экспортда эса, асосан товар, иш, хизматлар нархини юқори кўрссатилган ҳолда ҳисоб-фактураларни тақдим қилиш ҳолатларини мисол келтирсак бўлади. Булардан ташқари ҳам яна бир ҳолатлар соҳадаги муаммоларни, солиқ назоратини такомиллаштиришда нималарга алоҳида эътибор қаратиш лозимлигини кўрсатиб беради. Бу олинган натижалар ҳисоб-фактуралар, банк ўтказмалари, божхона юк расмийлаштируви ҳамда солиқ ҳисоботларини таҳлил қилиш орқали йиғилган.