CHEGARALARI MAHKAMLANGAN ELASTIK PLASTINKANING SIMMETRIK TEBRANISHLARINING SONLI HISOBI - Narzullayeva Malika Shuxrat qizi Qarshi davlat universiteti magistranti (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2024)
Bir qancha matematik amallar bajarilib izlanuvchi funksiyalarga nisbatan amaliy masalalarni yechishda qo‘llash mumkin bo‘lgan beshinchi tartibli differensial tenglamalar sistemasi keltirib chiqarilgan. Bu tenglamalar sistemasidan xususiy holda bir qatlamli elastik plastinka tebranish tenglamalari sistemasi ko’rsatilgan. Ko’rsatilgan tebranish tenglamalari sistemasi Maple dasturi yordamida sonli yechilib, mahkamlangan bir jinsli plastinka qatlamlarida yuzaga keladigan ko‘chishlar va kuchlanishlarni aniqlash imkoniyati ko’rsatilgan. Kalit so‘zlar: qatlam, plastinka, siljish, chegaraviy masala, tebranish tenglamalari, ko‘ndalang va bo‘ylama tebranishlar, ko‘chish.