MUTAFAKKIR VA SO‘FIY BOBURIY SHAHZODA MUHAMMAD DOROSHUKUH IJODINING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Sherxon QORAYEV, Qarshi irrigatsiya va agrotexnologiyalar instituti dotsenti (PhD)., (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2024)
Boburiy hukmdor Shohijahonning katta o‘g‘li - ilm – fanda kamolga yetgan shahzoda[1] Muhammad Doroshukuh (1616-1659) shoir, tarjimon va olim inson bo‘lgan.[2] “Uning tasavvuf nazariyasi, qadimgi hind va islom tarixiga doir qarashlari, xattotlik, umuman kitobatchilik faoliyati, tarjimonligi umumbashariy ahamiyatga ega”.[3] Biroq, boburshunos olim N.Nizomiddinovning yozishicha, “Doroshukuhning ilmiy dunyoqarashilari va uning yozgan asarlari saroy ahliga ko‘pda ma’qul kelmagan”.[4] [1] Ahmad Muhammad Tursun. Dunyoni tebratgan yetti buyuk. T.: Azon kitoblari, 2021.-B.506. [2] Qorayev Sh. Serqirra iste’dod sohibi bo‘lgan boburiy shahzoda.//-Qarshi, Sanduvoch, 2024 yil31 yanvar.-№02.-B.5; Qorayev Sh. Bobur va Boburiy ijodkorlar tarixi.//International journal of scientific researchers. Impakt Faktor. 7.293. https:// worldyjournals. com/ index. php/ IJSR/ article/view/3286. –Toshkent, Vol.5, No. 2 (2024).-P.763-814. [3] Sattoriy H. Sohibqiron abadiyati. T.: “Sharq” NMAK BT, 2016.-B.150-151. [4] Nizomiddinov N. Buyuk boburiylar tarixi. (XVI-XIX asr).T.: Fan va texnologiyalar, 2012.-B.189.