SOG‘LIQNI MUSTAHKAMLASHNING IJTIMOIY JIHATLARI - I.B.Mattiyev Samarqand iqtisodiyot va servis instituti “Tillarni o‘qitish” kafedrasi professori, pedagogika fanlari doktori, (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2024)
Insonning biologik salomatligi barcha ichki organlarning funksional muvozanatiga atrof-muhitning ta’siriga mos javob berishga bog‘liq. Fiziologik darajadagi salomatlik ikki qismga ega: Jismoniy tarbiyaning tarkibiy qismi – morfologik va funksional zahiralarga asoslangan va adaptive javoblarni ta’minlaydigan tananing organlari va tizimlarining о‘sishi va rivojlanish darajasidir. Somatik komponent inson tanasining organlari va tizimlarining hozirgi ahvoli bо‘lib, uning asoslari individual rivojlanishning biologik dasturi hisoblanadi. Ruhiy salomatlik jismoniy shaxs bilan bog‘liq va shaxsning о‘z salomatligi uchun о‘z - о‘zini anglash va qadriyatlar tushunchasini rivojlantirish va sog‘lom turmush tarzi bо‘yicha, shaxsiy hissiy va ehtiyoj-motivatsion sohasini rivojlantirish bilan bog‘liq bо‘ladi. Ruhiy sog‘lomlik tarkibiy qismlari intellektual, psixologik va ma’naviy-axloqiy komponentlarini о‘z ichiga oladi. Murakkab sabablar va ehtiyojlarni, hissiy va irodali shaxs xususiyatlarini о‘z ichiga oladi.