BUXORO XONLIGI SHAYBONIYLAR DAVRIDA - Davronova Elmira Ixtiyor qizi (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2024)
Mazkur ilmiy ishda Buxoro xonligi tarixidagi Shayboniylar davri o‘rganiladi. Shayboniylar sulolasi Buxoro xonligining siyosiy, ijtimoiy va madaniy hayotiga katta ta’sir ko‘rsatgan. Ushbu davrda Buxoro xonligining mustahkamlanishi, ijtimoiy qatlamlarning o‘zgarishi, iqtisodiy taraqqiyot va madaniy yangilanishlar yuz berdi. Ishda Shayboniylar sulolasining siyosiy faoliyati, ularning Buxorodagi hukmronligi, va Buxoro xonligining Markaziy Osiyodagi o‘rni haqida batafsil tahlil qilinadi. Shuningdek, davrning yirik siyosiy shaxslarini, ularning o‘tmishdagi va kelajakka ta’sirini o‘rganish, tarixiy manbalar asosida kuzatishlar amalga oshiriladi. Ushbu tadqiqot Buxoro xonligining Shayboniylar davridagi o‘ziga xos xususiyatlarini, uning taraqqiyot yo‘lini va tarixiy ahamiyatini ochib beradi. Kalit so’zlar: Buxoro xonligi, Shayboniylar sulolasi, Markaziy Osiyo tarixi, siyosiy tahlil, ijtimoiy o’zgarishlar, madaniy taraqqiyot, tarixiy manbalar, xonlik hukmronligi, iqtisodiy rivojlanish, Buxoro tarixiy ahamiyati