DANTE ALIGYERIYNING IOHIY KOMEDIYA ASARINI TAHLILIY O’RGANIB - Ergasheva Dilshoda Baxtiyor qizi Ilmiy rahbar: Zubaydova Nilufar (ZAMONAVIY TA'LIMDA FAN VA INNOVATSION TADQIQOTLAR, 2024)
Ushbu maqola jahon adabiyotining yorqin adibi Dante Alighieri hayoti va ijodiga bag‘ishlangan bo‘lib, uning jahon adabiyoti va madaniyatiga qo‘shgan hissasi tahlil qilinadi. Dante o‘rta asr Yevropasining buyuk shoiri bo‘lib, o‘zining "Ilоhiya komediya" asari orqali insoniyatning ma’naviy, falsafiy va diniy qiyofasini yuksak badiiy shaklda aks ettirgan. Maqolada Dantening hayotiy yo‘li, surgundagi tajribalari va asarlaridagi asosiy mavzular — sevgi, adolat, ilohiylik va inson ruhining mukammallikka intilishi muhokama qilinadi. Shu bilan birga, uning ijodining italyan tilini rivojlantirishdagi roli va jahon adabiyotiga ta’siri ko‘rsatilgan. Dante Alighieri nafaqat o‘z davrining, balki insoniyat tarixining buyuk adiblaridan biri sifatida e’tirof etiladi. Kalit sôzlar:Dante Alighieri,ilahiya komediya,ôrta asr adabiyoti,adabiy meros,ilohiy sevgi,falsafa va din